NOVICE

16. junij 2010

Sporočilo za javnost

Na današnji tiskovni konferenci na Dvorcu Zemono je bilo podano naslednje sporočilo za javnost (pdf verzija):

Spoštovani!

Kulturno-izobraževalno društvo Teodozij iz Vrhpolja pri Vipavi bo 19. junija 2010 v naravnem amfiteatru pod dvorcem Zemono organiziralo drugi Rimski spektakel v Vipavski dolini. Prvi tak dogodek je društvo organiziralo lani. Prireditev je bila izjemno uspešna, saj si jo je v živo ogledalo preko 7000 navdušenih obiskovalcev. Bil je prav gotovo eden najbolj obiskanih in uspelih dogodkov v naših krajih, ki je zelo odmeval v medijih ter je pustil velik pečat in obilico pozitivne energije. Verjamemo, da bo dogodek tudi letos pritegnil veliko zanimanja in da bodo udeleženci tako kot lani zadovoljni zapuščali prizorišče.

Prireditev bo obiskovalcem tudi letos ponudila prijeten in razburljiv kulturni večer. Hkrati jim bo približala izjemen zgodovinski dogodek, ki se je na naših tleh zgodil leta 394, ko je Teodozijeva vojska v Bitki pri Mrzli reki s pomočjo burje premagala nasprotnika Evgenija, kar je odločilno vplivalo na usodo velikega Rimskega cesarstva, na uveljavitev krščanstva na tleh današnje Evrope ter na tok svetovne zgodovine nasploh.

V organizacijo prireditve je vloženega ogromno truda in prostovoljnega dela. Pri pripravah na prireditev in izdelavi številnih rekvizitov ter sami izvedbi spektakla sodeluje okrog pet sto prostovoljcev iz Vrhpolja in okolice, kar dokazuje, da lahko tudi majhna skupnost z veliko znanja in obilico dobre volje organizira in izvede tako velik dogodek.

Zaradi zanosa prostovoljcev in posluha številnih sponzorjev bomo uspeli prireditev občinstvu ponuditi brezplačno in jo tako približati širšemu krogu obiskovalcev. Poskrbljeno pa bo tudi za hrano in pijačo, ki bo plačljiva z novimi Teodozijevimi kovanci, zlatniki in srebrniki, skovanimi namenoma za to prireditev.

Program prireditve, ki se bo odvijala v soboto, 19. junija 2010, na prostem pod Zemonom pri Vipavi, je naslednji:

  • ob 18.00: začetek prireditve
  • ob 19.00: rimski tabor
  • ob 20.00: dirka rimskih kvadrig
  • ob 21.00: gladiatorski boji
  • ob 22.00: gledališki spektakel na prostem "394"

Program je v osnovi podoben lanskemu, pri čemer pa bo izvedba na novo postavljena in bo nadgradnja lanske. Tako bomo v rimskem taboru ponazorili kako se je odvijalo vsakdanje življenje v antičnih časih, kako so čas preživljale ženske in otroci. Prikaz bodo popestrili tudi lokostrelci in kamnoseki ter pravi rimski katapult. Sledila bo izjemno spektakularna dirka štirih kvadrig – rimskih štirivprežnih tekmovalnih vozov. Šestnajst konjev se je že lani na vso moč zapodilo v dir za prestižno zmago in letos bodo dirke še ostrejše. Dih jemajoči bodo tudi gladiatorski boji. Dvanajst domačih gladiatorjev se bo v dvobojih borilo na življenje in smrt v dobro naštudiranih ter zelo realističnih predstavah. Za nameček pa nas po zaključku njihovih bojev čaka še všečno ter atraktivno presenečenje.

Vrhunec večera bo na novo postavljeni gledališki spektakel "394". Spektakel bo vključeval zelo veliko število nastopajočih in se bo odvijal v mraku, tako da bodo do izraza prišli tudi vizualni učinki. V njem ne bomo gledali samo spektakularnega vojaškega spopada med Teodozijevo in Evgenijevo vojsko. Videli bomo tudi notranji boj v človeku, ki je sicer cesar, vendar v prvi vrsti samo človek. »394« je tako igra osebnih zgodb, ki se osredotočajo na Teodozija in njegovo notranje doživljanje bitke, na prijateljstvo in sovraštvo, na negotovost in pogum.

Verjamemo, da nam bo vreme naklonjeno in prepričani smo, da bo navdušenje organizatorjev, iz katerega je prireditev zrasla, prevzelo vse, ki si bodo pobližje ogledali naš izlet v zgodovino. Gledalcem svetujemo, da pridejo športno oblečeni in imajo s seboj podlago za sedenje, da se bodo lahko udobno namestili v naravnem amfiteatru pod Zemonom.

Če pa vreme v soboto nikakor ne bo dovoljevalo izvesti prireditve, bomo izvedbo spektakla primorani prenesti na predpraznični dan, 24. junija. Več informacij o tem, kot tudi o vseh drugih aktivnostih povezanih s prireditvijo, redno objavljamo na spletnih straneh www.teodozij.si. Vsekakor pa nekaj zagotavljamo: na prireditvi bo prav gotovo pihala močna burja.

Potrudili se bomo, da bo prireditev uspela in, da bo pri vseh udeležencih pustila močan pečat ter da bodo tako obiskovalci kot sodelujoči na prireditvi preživeli prijeten in zanimiv večer.

Vrhpolje, junij MMX

Copyright © 2010 Kulturno izobraževalno društvo Teodozij, Vrhpolje pri Vipavi. Vse pravice pridržane.