NOVICE

27. maj 2010

Sporočilo za javnost

Na današnji tiskovni konferenci v restavraciji ARGENTINO v Ljubljani je bilo podano naslednje sporočilo za javnost:

Spoštovani!

Kulturno-izobraževalno društvo Teodozij bo 19. junija 2010 organiziralo drugi Rimski spektakel v Vipavski dolini. Prvi tak dogodek je društvo organiziralo lani. Prireditev je bila izjemno uspešna, saj si jo je v živo ogledalo preko 7000 navdušenih obiskovalcev. Bil je prav gotovo eden najbolj obiskanih in uspelih dogodkov v naših krajih, ki je zelo odmeval v medijih ter je pustil velik pečat in pozitivno energijo. Verjamemo, da bo dogodek tudi letos pritegnil veliko zanimanja in da bodo udeleženci tako kot lani zadovoljni zapuščali prizorišče.

Vsebina prireditve bo obiskovalcem tudi letos ponudila prijeten in razburljiv kulturni večer. Hkrati jim bo približala izjemen zgodovinski dogodek, ki se je na naših tleh zgodil leta 394, ko je Teodozijeva vojska v Bitki pri Mrzli reki s pomočjo burje premagala nasprotnika Evgenija, kar je odločilno vplivalo na usodo velikega Rimskega cesarstva in na tok svetovne zgodovine.

V organizacijo prireditve je vloženega ogromno truda in prostovoljnega dela. Pri pripravah na prireditev in izdelavi številnih rekvizitov potrebnih za izvedbo spektakla sodeluje več kot sto posameznikov iz Vrhpolja pri Vipavi in okolice, kar dokazuje, da lahko tudi majhna skupnost z veliko znanja in dobre volje organizira in izvede tako velik dogodek. Držimo pesti še za lepo vreme in prepričani smo, da bo navdušenje organizatorjev, iz katerega je prireditev zrasla, prevzelo vse, ki si bodo pobližje ogledali naš izlet v zgodovino.

Zaradi zanosa prostovoljcev in posluha številnih sponzorjev bomo uspeli prireditev občinstvu ponuditi brezplačno in jo tako približati širšemu krogu obiskovalcev. Poskrbljeno pa bo tudi za hrano in pijačo, ki bo plačljiva z novimi Teodozijevimi kovanci, skovanimi namenoma za to prireditev.

Program prireditve, ki se bo odvijala v soboto, 19. junija 2010, na prostem pod Zemonom pri Vipavi, je naslednji:

  • ob 18.00: začetek prireditve
  • ob 19.00: rimski tabor
  • ob 20.00: dirka rimskih kvadrig
  • ob 21.00: gladiatorski boji
  • ob 22.00: gledališki spektakel na prostem "394"

Program je v osnovi podoben lanskemu, pri čemer pa bo izvedba na novo postavljena in bo nadgradnja lanske. Vrhunec večera bo prav gotovo popolnoma na novo postavljeni gledališki spektakel "394", v katerem bo nastoplio preko štiristo igralcev in statistov.

Podrobnosti o prireditvi so na voljo na internetnem naslovu www.teodozij.si.

Vrhpolje, maj MMX

Copyright © 2010 Kulturno izobraževalno društvo Teodozij, Vrhpolje pri Vipavi. Vse pravice pridržane.